Штаб за ванредне ситуације општине Ада дана 16.03.2020. године одржао је седницу на којој је размотрио актуелну ситуацију у вези инфекције корона вирусом и издаје следеће саопштење грађанима општине Ада.

Саопштење гласи:
Поштовани грађани/грађанке
С обзиром да је због све већег броја заражених особа корона вирусом (по званичним подацима највећи број оболелих су особе старије од 65 година) Влада РС прогласила ванредно стање на територији наше земље, налажу се следеће мере на локалном нивоу:
• Све особе старије од 65 година и хронички болесници треба да бораве у свом стану или кући ради смањења могућности заразе,
• За све потребе око набавке хране, лекова и воде за пиће особе старије од 65 година, које немају ближу родбину или пријатеље којима могу да се обрате, могу назвати на телефон 024/852-106 локал 112 и 114 сваким радним даном од 7-14 часова.
• Особе којима је потребна помоћ око набавке ће преко телефона рећи своје потребе за наредна 2-3 дана, које ће се евидентирати ради набавке и већ следећег дана испоручити на адресу.
• Штаб за ванредне ситуације општине Ада донео је одлуку да се формира Тим волонтера који ће вам помагати због вашег останка у кућним условима и чувања вашег здравља.
Волонтер ће донети тражену робу, након чега ће грађани на основу фискалног рачуна, платити набављено. Апелујемо на грађане да обрате пажњу на волонтере, јер ће они бити видно обележени као особе испред Штаба за ванредне ситуације општине Ада, тако да не треба да плаћају унапред непознатим особама због могуће преваре. Волонтери са легитимацијом који долазе на ваше адресе ће предузети све потребне мере предострожности ради чувања вашег здравља.
Апелујемо на све грађане да поштују препоруке које су дате у претходном саопштењу, а тичу се подизања општих хигијенских мера. У случају појаве симптома болести која су веома слична и за инфлуензу (повишена температура преко 38 степени целзјусових, кашаљ, додатно отежано дисање) грађани треба да позову телефоном свог изабраног или дежурног лекара у најближем дому здравља коме треба да саопште симптоме које су на себи приметили и да сачекају његове упуте или долазак на кућну адресу. Изабрани лекари Дома здравља Ада су доступни у:
• Ади на број: 024 851 272,
• Молу на број: 024 862 022 или
• на телефон Службе хитне помоћи број: 194
Такође апелујемо на наше грађане, да се придржавају препоруке о одлагању свих врста окупљања (састанци који могу да се одложе, прославе- свадбе и рођендани, дружења и сл.). Препорука се односи и на верске обреде, као и на сахране, које се спороводе у присуству уже породице. Спортска такмичења и организовано бављење спортом је у овим условима забрањено.
Саветујемо све наше грађане да своје најближе који су стигли из иностранства обавесте о мерама самоизолације, 28 дана уколико долазе из Италије и Шпаније и 14 дана из осталих земаља. Казна за непридржавање ове наредбе је до 3 године затвора. Министарство здравља РС обезбедило је директну телефонску линију број: 064 89 45 235 за повратнике из заражених подручја на којој могу да добију све потребне информације. Повратници у нашој општини имају обавезу да се јаве Заводу за јавно здравље Кикинда на број 062/88-33-877 8-22 часа. Такође, све своје рођаке и пријатеље из иностранства саветујте да остану тамо, јер приликом доласка обавезно морају проћи мере самоизолације 14- 28 дана.
Штаб за ванредне ситуације општине Ада чини све напоре да се на локалном нивоу обезбеди довољно средства за дезифекцију OXYLOR-a. Средство ће се бесплатно делити институцијама, домаћинствима и привреди у нашој општини, те молимо све да се прикључе акцији скупљања чисте пластичне амбалаже (од воде) ради лакше дистрибуције од стране Штаба. Пунктови за јавно скупљање амбалаже, сваког радног дана 5:30-17:30 часова су у нашој општини следећи:

У центру Мола, као и на раскрсницама улица:
1. Инвалидска и ЈНА, (аутобуско стајалиште Либода)
2. Светозар Милетић и Маршала Тита, (испред задружног дома)
3. Светозара Милетић и Ђуре Даничића, (испред Сентапромета)
4. Ђуре Даничића и Светозара Марковића и
5. ЈНА и Масарикова. (испред Орловаче)

У Ади:
1. Улица Халас Јожефа (преко пута Стефан шопа)
2. Раскрнице улица Виноградска и Ђуре Ђаковића
3. Паркинг код Тргопромета (раскрсница улица Лењинова и Светозара Марковића)
4. Паркинг иза Гомекса,
5. Паркинг код Католичке Цркве,
6. Раскрница улица Моше Пијаде и Кошут Лајоша,
7. Раскрница улица Бечејски пут и Ненада Дудварског.

Утрине, Оборњача и Стеријино у центру насеља.

Обавештавају се грађани да ће од сутра, 17. марта 2020. године почети образовно-васпитни рад на даљину и то едукативним садржајем на РТС канал 3 за ученике основне школе и РТС Планета за ученике средње школе. Све ближе информације о питању везано за образовно-васпитни рад могу добити од установа које се овим питањима баве у нашој општини.
Везано за рад у привреди, Штаб нема конкретно упутство за поступање због недовољних информација од стране Владе РС. Овај Штаб ће пратити развој ситуације и ако налаже потреба предузимаће све мере у складу са својим овлашћењима.
Позивамо све грађане који желе да помогну и буду волонтери да се јаве на телефон 024/852-106 локал 332.

Председник
штаба за ванредне ситуације општине Ада

Билицки Золтан