Önkéntes fegyveres katonai szolgálatra és tartalékos tiszti katonai szakmai képzésre  jelentkezhet a Szerb Köztársaság minden férfi és női állampolgára, aki betöltötte a 19. életévét, és nem haladta meg a 30 éves kort. Azzal, hogy tartalékos tiszti katonai szakmai képzésre csak egyetemet végzettek, vagyis felsőfokú végzettségűek jelentkezhetnek.

A jelentkezők regisztrációja a Honvédelmi Minisztérium Nagykikindai Központjában, valamint elektronikusan, az e-közigazgatási portálon és a Pošta Srbije közvállalaton keresztül történik, irodáinkba érkezéskor a katonai hivatalnokok megadják a szükséges utasításokat és áttekintést a szükséges dokumentumokról, amelyeket csatolni kell a pályázathoz. Az iratok kézhezvétele után a jelentkezőket orvosi vizsgálatokra irányítják az újvidéki katonai kórházba. Jelenleg a decemberi bázisidőszaki önkéntes fegyveres katonai szolgálatra jelentkezők regisztrációja zajlik, minden érdeklődő jelentkezését mielőbb várjuk, hogy az önkéntes fegyveres katonai szolgálatra való behívással kapcsolatos valamennyi tervezett tevékenységet megvalósíthassuk.

A katonai szolgálat teljesítése alatt minden jelölt az utazási költségein felül havi pótlékot, azaz pénzjövedelmet kap 38.000,00 dinár összegben, a tartalékos tiszti katonai szakmai képzésben résztvevők pedig 42.000,00 dinár összegben, emellett rendelkeznek egészségbiztosítással és 10 nap fizetett szabadsággal.

A katonai szolgálat ideje alatt minden jelölt jelentkezhet, és a katonai szolgálata befejezése után azonnal munkaviszonyt létesíthet a Szerb Köztársaság  hadseregében, mint hivatásos katona.