Mohol az adai község déli részén fekvő legnagyobb település, amely a Tisza mentén húzódik az Újvidék-Szeged országúton. Adához 1957-ben, egy népszavazás után csatolták, területeinek egy része pedig Topolyához került.
A települést egyik legkorábbi emlékében 1332-ben még Moharéve néven említik, de a XVI. századtól Molnak, illetve Moholnak nevezik. A falu virágzása a XVIII. század végén kezdődött. A XIX. század elején még zömmel szerbek lakták, aztán a mai Magyarország több megyéjéből magyarok települtek ide.

A moholi határ ma mintegy 7000 hektárt ölel fel, de a földtagosítás következtében 1973-ban sok tanya megszűnt, lakói szétszéledtek, foglalkozást váltottak. A mezőgazdaság volt a fő foglalkozás, de a II. Világháború után megkezdődött az ipar fejlődése. Ma a – már privatizált – PIK Halász József mezőgazdasági birtok mellett földműves szövetkezetek is segítik a mezőgazdaságot és az állattenyésztést, serkentve a magángazdaságokat is. Közismert a Zora cég, amely gyümölcsöket és zöldségféléket dolgoz fel, tárol és eladásra kínál, továbbá a Progres cipő- és kesztyűgyár. Ezek a vállalatok kivitelre termelnek.

Az általános iskola, a moholi helyi közösség és az egyházközösség számos művelődési rendezvény hordozója.