Valkai sor Adától nyugatra terül el. Helyén a XIX. százaz első feléig puszta volt, néhány tanyával. A település a XX. Század elejére alakult ki. Az I. világháború után nevezték el Valkai sornak, a Valkai vezetéknevű gazdag családról, amelynek malma, üzlete és kocsmája volt a tanyaközpontban.
Valkai soron ma mindössze 241 lakos él, többségében magyarok, de van néhány szerb család is. A lakosság földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozik, néhányan Adán, illetve a PIK Halász József mezőgazdasági birtokon dolgoznak.

Valkai soron működik egy alsó tagozatos iskola, emellett van egy egészségügyi rendelő, egy vegyesbolt, egy – részvényesek által alapított – földműves-szövetkezet, valamint egy művelődési otthon. A település mellett elfolyik a Budzsák nevű patak.

Valkai sort ma is több kisebb-nagyobb tanyacsoport veszi körül. A Tisza árterületén, az erdőkben sok vad él, így a vadászat is egyre népszerűbbé válik a környéken. Turisztikai szempontból a tanyacsoportok és a vadászok által telepített erdők a jelentősek. A csend, a tiszta levegő és az érintetlen természet az idelátogatóknak nyugalmat és pihenést nyújt.