Ada Község Törzskara a Rendkívüli Helyzetek Kezelésére, 2020.11.16-án kiadja a következő ÉRTESÍTÉST:
1. A SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 fertőző betegség terjedésének megakadályozása érdekében, a Szerb Köztársaság egész területén tilos a nyilvános gyülekezés a beltéri nyilvános helyiségekben és a szabadban – amikor egyszerre több mint 5 ember gyűlik össze, azzal, hogy a jelenlévők közötti távolságnak legalább 1,5 méternek kell lennie, illetve 4 m2-enként egy ember tartózkodhat.
2. A 2020. november 17-e és 2020. december 1-je közötti időszakban a vendéglátó-ipari létesítmények, üzletek és egyéb kiskereskedelmi létesítmények, színházak és mozik, speciális és klasszikus szerencsejátékok szervezőinek munkaideje, kivéve a gyógyszertárak, a benzinkutak üzemanyag forgalmazói tevékenysége és az élelmiszereket kiszállító vendéglátóhelyek, valamint egyéb létesítmények, korlátozás alá kerülnek, vagyis a létesítmények nem működhetnek 21.00 és 05.00 óra között.
3. A lakosság fertőző betegségekkel szembeni védelméről szóló törvény módosítása alapján
( SZK Hivatalos Közlönye, 136/2020, 2020.11.13.)
– A jogi személyt 300.000 dinár összegű bírsággal sújtják a szabálysértés miatt, ha az nem foganatosít intézkedéseket és aktivitást a fertőzés elleni személyi védelmi intézkedések alkalmazása érdekében, valamint ha nem jelöl ki felelős személyt az intézkedések közvetlen alkalmazására.
– A szabálysértésért, a vállakozót 150.000 dinár összegű bírsággal sújtják.
– A szabálysértésért, a jogi személy felelős személyét 50.000 dinár összegű bírsággal sújtják.
– A szabálysértésért, 30.000 dinár összegű bírsággal sújtják a fertőzés elleni személyi védelmi intézkedések alkalmazásáért felelős személyt, ha nem biztosítja az intézkedések közvetlen alkalmazását.
– A szabálysértésért, 5.000 dinár összegű bírsággal sújtják a természetes személyt, ha nem tartja be a fertőzés elleni személyi védelmi intézkedéseket, amelyek a saját és a mások egészsége és élete védelmére irányulnak, a kihirdetett járványhelyzet ideje alatt (46a szakasz, 3. bekezdés)
A Nagykikindai Közegészségügyi Intézet jelentése alapján községünkben jelenleg 5 regisztrált COVID-19 fertőzéses eset van.
Felhívjuk Ada község polgárait, hogy viseljenek védőmaszkot (beltéren és szabadban, ha a helyzet megkívánja), valamint tartsák tiszteletben és alkalmazzák a fokozott intézkedéseket, járjanak el felelősségteljesen, a Szerb Köztársaság kormánya ajánlásainak és utasításainak megfelelően, mindezt Ada község polgárai egészségének védelme érdekében.
Bilicki Zoltán
az Ada Község Törzskara
a Rendkívüli Helyzetek Kezelésére parancsnoka