Ada község önkormányzata és a romániai Dumbrava (Igazfalva) település közösen vett részt egy határon átívelő programban (Intereg-IPA CBC Románia – Szerbia) „Prepared” néven. A projekt átfogó célja a mentési műveletek, valamint a tűz- és árvízkockázat-kezelés javítása volt a vészhelyzeti készültségben résztvevő szereplők bevonásával.

Július 3-a és 10-e között a helyi önkéntes tűzoltó-egységek intenzív elméleti és gyakorlati képzéseken vettek részt, sor került közös oktatásra a helyi és a  romániai partnerek részvételével, valamint a projekt keretében minden vészhelyzeti szereplő (tűzoltóság, egészségügyi központ, önkéntes tűzoltóság és rendőrkapitányság) jelenlétében bemutató gyakorlatokat tartottak „A lakosság biztonsága”. A hétvégén Moholon és Adán szervezett  bemutatók célja az összes érintett szolgálat technikai felszereltségének prezentálása, Ada és Dumbrava községek tűzoltó egységeinek oktatása és fejlesztése, valamint a mentés, a közlekedési és egyéb balesetek során alkalmazott készségek és cselekvések bemutatása volt. A programokon a lakosság is részt vett és megszervezésre került a Dumbravaról kapott tűzoltó készülékek szétosztása is a helyi földművesek számára, ami szintén a lakosság biztonságát szolgálja majd.

A polgármesterek találkozóján, Bilicki Zoltán és Ihasz Ioan között, megegyezés született a pályázat közös folytatásáról, vagyis a ún.második körben való részvételről. Községünk számára a pályázat által lehetőség nyílna újabb eszközök beszerzésére, amelyek a rendkívüli helyzetek résztvevőinek munkáját segítené – áramfejlesztők, pumpák, ásók, lapátok, valamint egy raktárhelyiség kiépítése mindezen eszközök tárolására.

Továbbá a múlt hét folyamán a szentesi polgármester és kisérete volt vendég az adai polgármesteri kabinettben. A találkozó témája európai úniós pályázatokon való részvétel volt. A pályázatokkal a turisztikai fejlesztések lesznek a megcélozva, pontosabban a moholi csónakkikötő kiépítése. – mondta el Bilicki Zoltán Ada község polgármestere.