MICS – Többszörös mutatók kutatása

A Köztársasági Statisztikai Hivatal együttműködésben az UNICEF-el a szeptember 2 – november 10. közötti időszakban MICS kutatást, vagyis a többszörös mutatók kutatását végzi.
Ezzel a kutatással különböző mutatókat gyűjtenek be, mindenekelőtt a nők és a gyermekek helyzetéről, továbbá a családok helyzetéről, valamint a lakosság marginális csoportjainak helyzetéről stb.
A kutatás célja, hogy segítsen azon mutatók biztosításában, amelyek nem léteznek az adminisztratív forrásokban és más kutatások adataiban.
A МICS jelenti az egyedüli adatforrást számos mutató esetében, amelyek a gyermekek védelmére, a korai gyermekkorban zajló nevelésre (iskoláskor-előtti intézménybe járás), általános oktatottságra, a Roma népesség oktatására, a népesség egészségi állapotára, étkezési szokásaira és egyebekre vonatkoznak.
A kutatást Szerbia egész területén végzik mégpedig két mintára – nemzetire és azon háztartási mintára, amelyek a Romák által lakott településrészeken élnek.
A mintának választott háztartásokat a Köztársasági Statisztikai Hivatal levélben tájékoztatta a kutatásról.
Az összes adatot a nyilvános statisztikáról szóló törvénnyel összhangban gyűjtik, az összegyűjtött adatok hivatali titkot képeznek és kizárólag összegzett formában jelennek meg.