A vendéglátásról szóló törvény (SZK Hivatalos Közlönye, 17/2019. szám) előírja, hogy a vendéglátó, aki besorolatlan létesítményben szállás szolgáltatást nyújt, a tevékenység végzés megkezdése előtt köteles az előírt módon bejelentést terjeszteni elő a helyi önkormányzati egységnek, amely területén a létesítmény található.

A besorolatlan szálláshelyek az alábbiak: hostel,éjjeli szállás, út-menti fogadó, botel, vendégfogadó, fogadó, etno ház, tanya, villa, kemping, kemping pihenőhely, kemping megálló stb. ; besorolatlan szálláshely a vízi turizmusban; besorolatlan szálláshely a vadász turizmusban mint: vadászlak, vadászházba és vadászkunyhó.

A helyi önkormányzati egység előírt módon vezeti a vendéglátók és a vendéglátó ipari létesítmények nyilvántartását, amelyek szállás szolgáltatást nyújtanak a besorolatlan vendéglátóipari létesítményben.

December 21- én lépett hatályba a besorolatlan szálláshelyek-vendéglátóipari létesítmények, a besorolatlan szálláshelyek a vízi turizmusban és a besorolatlan szálláshelyek a vadász turizmusban bejelentésének tartalmáról és bejelentésének módjáról és a szálláshelyek nyilvántartása tartalmáról és vezetésének módjáról szóló szabályzat (SZK Hivatalos Közlönye, 90/2019. szám).

Szabályzat előírja hogy a vendéglátó aki szállás szolgáltatást nyújt a besorolatlan Vendéglátóipari létesítményben bejelentést terjeszt elő a helyi önkormányzati egységnek amely területén a létesítmény található, amely tartalmazza az alapvető adatokat a vendéglátóról, a vendéglátó ipari létesítményről, valamint az egyéb lényegi adatokat.

A vendéglátó megfelelő és pontos adatokat jelent be. A bejelentőt minden szálláshely-vendéglátóipari létesítményre külön terjeszti be, írásos formában, vagy más tartós íráshordozón vagy elektronikus úton, az átvétel visszaigazolásával.
A bejelentéssel kapcsolatos tájékoztatás, valamint a bejelentő lap az Adai Községi Közigazgatási Hivatal, Felszabadulás tér 1 szám alatti épületének 34-es irodájában kapható.
Illetve Ada község honlapján:: http://www1.ada.org.rs/

A bejelentő tartalma az 1-es mellékletben található EXCEL táblázat formájában, valamint a minisztérium honlapján https://mtt.gov.rs/info-o-evidencijama-za-lok/.

A bejelentési határidő 2020.02.21.

A VENDÉGLÁTÓ, AKI SZÁLLÁS SZOLGÁLTATÁST NYÚJT A BESOROLATLAN VENDÉGLÁTÓIPARI EGYSÉGBEN, KÖTELESSÉGE, HOGY BEJELENTÉS TERJESZT ELŐ A HELYI ÖNKORMÁNYZATI EGYSÉGBEN A SZABÁLYZAT HATÁLYBA LÉPÉSÉNEK NAPJÁTÓL KEZDŐDÖTT.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a vendéglátó, aki szállás szolgáltatást nyújt a besorolatlan vendéglátóipari egységben és nem szerepel a helyi önkormányzati egység nyilvántartásában nem tudja megvalósítani a jogot az 2020. évi utalványok elosztási rendszerének végrehajtása során.