Ada Község Törzskara a Rendkívüli Helyzetek Kezelésére részéről, 2020.05.06.

A Szerb Köztársaság Kormányának javaslata alapján, és a Köztársasági Képviselőház döntése nyomán, a szakma és a Szerb Köztársaság Válság Stábjának véleménye szerint megteremtődtek a feltételek, hogy Szerbiában megszüntessék a szükségállapotot, amely 2020. március 15-én lett bevezetve a COVID-19 járvány miatt. Az intézkedés sorozat alkalmazásának eredményeként a járvány terjedésének folyamata lelassult és megteremtődtek a feltételek a kollektív immunitás fokozatos kialakulására. A járványnak az ilyen ellenőrzött feltételekben való terjedése során lecsökkent a vírus intenzitása, azaz aktivitása.

A kijárási tilalom csütörtöktől (2020. május 7.) megszűnik, de továbbra is hatályban maradnak a javaslatok a társadalmi távolság tartására (2 méter), az érintkezések és a nyilvános gyülekezés kerülésére, valamint a védelmi felszerelés használatára. A szükségállapot megszüntetése megváltoztatja a 65 évnél idősebb polgártársaink helyzetét is, akik újból kimehetnek az otthonaikból amikor azt szeretnék, de betartva az óvintézkedéseket. Az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőknek ajánlott fokozottan vigyázni és minél kevesebbet kijárni, valamint tartani a távolságot.
A helyközi szárazföldi és vasúti közlekedés a kötelező intézkedések tiszteletben tartása mellett működik.
A mai nap folyamán megtörténik községünkben az óvodaépületek fertőtlenítése is, amely mérvadó lépés annak érdekében, hogy május 11-én megkezdődhessen a gyermekek felügyelete az intézményben, igen szigorú rendelkezések betartása mellett.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani polgártársainknak, hogy felelősségteljes magatartást tanúsítottak ebben az igen nehéz időszakban, betartva az előírt szigorító intézkedéseket. Külön köszönet az egészégház-, az idősek otthona-, a szociális központ dolgozóinak, a rendőrség -, a tűzoltóság tagjainak munkájáért. A számos önkéntes, valamint a vállalatok, vállalkozások, földművesek és civil szervezetek részvétele és odaadó munkája is nélkülözhetetlen volt az elmúlt hetekben, hiszen a számos akció folyamán jelentős részt vállaltak abban, hogy megtörténjen a fertőtlenítőszerek kipalackozása és szétosztása, az idős és rászoruló polgártársak ellátása, az élelmiszercsomagok kiosztása valamint a közterületek fertőtlenítése is. A továbbiakban is kérjük a polgárokat, hogy a szükségállapot feloldása ellenére elővigyázatosan és az óvintézkedések betartása mellett térjenek vissza a mindennapi munkájukhoz, teendőikhez mindannyiunk egészségének további megőrzése érdekében.

Köszönettel,

Bilicki Zoltán
A TÖRZSKAR PARANCSNOKA