Tisztelt érintettek!

Emlékeztetjük önöket arra, hogy a fiskalizálásról szóló törvény értelmében minden  fiskális számla kibocsájtásra kötelezett legkésőbb 2022. április 30-ig köteles áttérni az új fiskalizációs modellre, amely új hardver- vagy szoftvermegoldást jelent. Ennek megfelelően 2022. május 1-jétől a kötelezetteknek új fiskális számlákat kell kiállítaniuk,  QR kóddal, hogy a fiskalizálásról szóló törvénynek megfelelően folytathassák a munkát. Ellenkező esetben, a kötelezettek büntető intézkedések alá esnek, a törvény értelmében.

 

A  kötelezettköteles először az adóhivatal ePorezi portálján bejelenteni az üzlethelyet, és az üzlethelyiségek helyét, majd az elektronikus fiskalizálási szolgáltatáson keresztül szükséges, hogy az arra jogosultak kérjék a biztonsági elem kidolgozását az adózási számnak és a bejelentett helyiségeknek megfelelően. Fontos, hogy a kötelezett akkor kérje a biztonsági elemet, amikor készen áll a fiskalizálásra, vagyis amikor tudja, hogy melyik fiskális eszközt fogja használni. Ami a fiskális eszközöket illeti, az adóhivatal eddig 423 elektronikus fiskális eszköz elemét hagyta jóvá, a lista az elemekről és a gyártókról pedig a https://www.purs.gov.rs/fiskalizacija/eFiskalizacija/registar-odobrenih-elemenata-efu.html címen található, hogy a kötelezettek eldönthessék, melyik fiskális eszközt akarják használni.

 

Felkérjük Önt, ha fiskalizálási kötelezettsége áll fenn, a törvényi kötelezettségének mielőbb tegyen eleget, tekintettel arra, hogy már kevés idő van hátra az e-fiskalizálás új modelljére való kötelező átállásig.

 

Siniša Mali , miniszter