Ada Község Törzskara a Rendkívüli Helyzetek Kezelésére 2020.03.09-én ülést tartott, amelyen megvitatta az aktuális helyzetet a koronavírusos fertőzéssel kapcsolatban és az alábbi közleményt adja ki Ada község polgárai számára.
A közlemény így hangzik:
Tisztelt polgárok!
Tanúi vagyunk a koronavírusos fertőzés terjedésének, amely eddig több mint 104 országban jelent meg.
A Szerb Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján, valamint a hazai jogszabályok, illetve az összes egészségügyi intézményre és szolgálatra előírt epidemiológiai intézkedések alapján meghatározta a elvégzendő feladatokat a fertőzés megjelenésétől és a fertőzés esetleges terjedése esetén.
A lehetséges fertőzés elterjedésének megakadályozása érdekében az epidemiológusok az általános higiéniai intézkedések szintjének növelését javasolják, éspedig:
• minél gyakoribb és alapos kézmosás, szappannal, legalább 30 másodpercig, és papírtörlők használata a kézmosáshoz,
• kéztörlés egyszer használatos alkoholos törlőkendővel,
• ajtókilincsek törlése minden létesítményben, különösen azokban, amelyeket nagyszámú ember látogat meg,
• az üdvözlés hagyományos módjainak elkerülése, pl. kézfogás és barátságos puszilkodás,
• szem, száj, orr mosatlan kezekkel való megérintésének kerülése,
• a tömeges összejövetelek és a hosszabb bent tartózkodás elkerülése, olyan zárt helyiségekben ahol több ember tartózkodik,
• a helyiségek gyakori szellőztetése.

Ajánlott elhalasztani a koronavírus-fertőzés által érintett országok fertőzött területeire történő utazást.
Az influenzához nagyon hasonló betegség tünetei esetén (38 Celsiusoknál nagyobb láz, köhögés, légszomj) a polgároknak fel kell hívniuk telefonon a választott orvosukat vagy az ügyeletes orvost a legközelebbi egészségházban, hogy jelentsék az észlelt tüneteket. és megvárni az útmutatásait vagy kiérkezését az otthoni címére.
Ha hazánkban új fertőzések vagy a koronavírus-fertőzés elterjedése fordul elő, az egészségügyi intézmények hálózata megteszi az előírt intézkedéseket és eljárásokat, mindegyik a saját munkája vagy hatásköre keretében.
A Szerb Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának honlapján a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb információk mindenkor rendelkezésre állnak.
A Szerb Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma közvetlen telefonszámot biztosított: 064 89 45 235 a fertőzött területekről visszatérők számára, ahol minden szükséges információt beszerezhetnek.
A községi Egészségházban a kiválasztott orvosok a következő telefonszámokon érhetők el:
• Adán: 024 851 272,
• Moholon: 024 862 022, vagy
• a Mentőszolgálat telefonszámán: 194

A Törzskar figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és szükség esetén megteszi a hatásköréből adódó összes intézkedést.

Bilicki Zoltán

Ada Község Törzskara
a Rendkívüli Helyzetek Kezelésére elnöke